Οδηγός αγοράς filament

   Η επιλογή υλικού και η εμπιστοσύνη σε μία κατασκευάστρια εταιρεία filament είναι μια σημαντική υπόθεση, καθώς από αυτήν θα εξαρτηθεί η ποιότητα της εκτύπωσης μας αλλά και η σωστή λειτουργία του 3d εκτυπωτή μας. Στο 3DEXPERT™ θα βρείτε νήματα της εταιρείας NEEMA3D™, σχεδίασης μας και παραγωγής σε 3 Ευρωπαικές χώρες κάτω από αυστηρές προδιαγραφές με τα πιο ποιοτικά υλικά. Από το 2015 παράγουμε τα νήματα μας στο μεγαλύτερο εργοστάσιο της Ολλανδίας και από το 2022 δύο νέα εργοστάσια, ένα στην Ισπανία και άλλο ένα Ευρωπαικό εργοστάσιο μικρής κλίμακας έρχονται να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες των καταναλωτών. Ξεκινάμε με τη πολύ γνωστή economy σειρά ATHENA και τη υψηλών προδιαγραφών σειρά ultimate EVO. Στην σειρά ATHENA θα βρείτε τα δύο πιο γνωστά υλικά PLA και ABS στα πιο δημοφιλή χρώματα. Η σειρά ultimate EVO έρχεται με περισσότερα από 18 υλικά και 25 χρώματα. Στην κατηγορία PLA εκτός από την διαφορετική συσκευασία (διαφανές καρούλι, σακουλάκι που ξανακλείνει με ζιπ και κουτί μεταφοράς) έχουμε και 15% μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σχέση με την σειρά ATHENA. Στις νέες σειρές η σειρά Novus έρχεται να ενισχύσει την οικονομική κατηγορία και να μας δώσει λύσεις σε PLA κατασκευασμένο σε ένα εργοστάσιο μικρής κλίμακας με ακόμα πιο προσεγμένη παραγωγή σε διάμετρο και τύλιγμα. Τέλος η νέα σειρά EVO SP έρχεται να μας δώσει μοναδική κατασκευή σε τύλιγμα, αντοχή και συσκευασία με παραγωγή στην Ισπανία. Στόχος του οδηγού αυτού είναι να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τα υλικά που μπορείτε να βρείτε στο eshop μας και να τα συγκρίνετε για την επιλογή του καλύτερου για την κατασκευή σας! Όλα λοιπόν είναι σε συνάρτηση με τις προδιαγραφές των αντικειμένων μας και του βαθμού ποιότητας και κόστους που θέλουμε να έχουν τα υλικά μας.
   Ένα ποιοτικό filament έχει κατασκευαστεί από ποιοτικές πρώτες ύλες και σε γραμμές παραγωγής που εξασφαλίζουν την σταθερότητα στο πάχος του και την έλλειψη σκόνης και άλλων ξένων μερών κατά την διάρκεια της παραγωγής του, του τυλίγματος και πακεταρίσματος του. Σκεφτείτε ένα υλικό σχετικά φθηνό σε τιμή, που έχει διακύμανση από 1.65-1.85mm σε τυχαία σημεία και εσείς να έχετε δώσει προδιαγραφές στον slicer το 1.75mm. Η πιθανότητα δημιουργίας ανωμαλιών στην εκτύπωση μας (μπλοκάρισμα κεφαλής, φουσκάλες πάνω στο αντικείμενο, τρύπες κλπ) είναι πολύ πιθανή. Επίσης τα filaments θα πρέπει να προστατεύονται από την υγρασία και αυτό να γίνεται καθόλη την διάρκεια κατασκευής και αποθήκευσης.
Σημαντικό στην ποιοτική εκτύπωση του αντικειμένου σας επίσης είναι σωστή επιλογή θερμοκρασίας. Διαφορά μεταξύ ποιοτικού filament και των οικονομικών είναι η σταθερότητα στην ποιότητα. Αυτό σημαίνει ότι ένα φθηνό υλικό παρόλο που θα έχετε βρει σωστές θερμοκρασίες και ταχύτητες σε ένα καρούλι, το επόμενο καρούλι που θα ανήκει σε μια άλλη παρτίδα ή ακόμα και απλά σε διαφορετικό χρώμα ίσως χρειαστεί να ανακαλύψετε από την αρχή τις σωστές ρυθμίσεις. Στις ποιοτικές εταιρείες αυτό διασφαλίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό εξαιτίας των περισσότερων ποιοτικών ελέγχων που γίνονται. 

Παρακάτω θα εξηγήσουμε τα φίλτρα αναζήτησης νημάτων που θα δείτε στην αριστερή μπάρα της σελίδας μας:

ΥΛΙΚΟ

  • ABS : Ένα από τα δύο πιο γνωστά πλαστικά στην κατηγορία, πολύ ανθεκτικό στην κρούση, στις υψηλές θερμοκρασίες, σχετικά δύσκολο στην εκτύπωση. Ξεχωρίζει το ABS: EVO με μοναδική αντοχή (διπλάσια από τα συμβατικά ABS) και ευκολία στην εκτύπωση.
  • PLA : Το πιο γνωστό υλικό για να ξεκινήσετε, εύκολο στην εκτύπωση, σκληρό βιοδιασπώμενο πλαστικό χωρίς μυρωδιά κατα την εκτύπωση. Εδώ αν θέλετε PLA με την ανθεκτικότητα ABS πηγαίνουμε στο PLA: EVO HP ικανό να αντέξει κρούση, κατάλληλο για γρήγορη εκτύπωση και ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες.
  • ASA: Ειδικό υλικό για εξωτερικούς χώρους μιας και είναι UV και WEATHER resistant! Μοναδικό φινίρισμα παρόμοιο του injection moulding.
  • Flexible: Ελαστικά υλικά όπως το FLEX: PLUS για πολύ ελαστικότητα και το TPU FLEX: EVO για ελαστικότητα και υψηλή αντοχή.
  • METAL: Πλαστικό με ρηνίσματα μετάλλου με τριπλάσιο ειδικό βάρος, κρύα υφή και δυνατότητα επεξεργασίας όπως του κανονικού μετάλλου ( BRONZE, COPPER)
  • WOOD: Πλαστικό με ρηνίσματα ξύλου για να κάνετε κατασκευές ξύλινες και να τις επεξεργαστείτε όπως και το πραγματικό ξύλο.
  • PETG: Πλαστικό που δεν απορροφάει νερό και έχει χρώματα με εξαιρετική διαφάνεια. 
  • SPECIAL: Εδώ θα βρούμε υλικά ειδικών κατασκευών όπως το CARBON: PLUS , PC:PLUS , PVA: PLUS, NYLON PA12 και PC-ABS FLAME RESISTANT με ειδικές ιδιότητες.

Χρώμα

Το χρώμα του νήματος που ψάχνετε. Στα γνωστά υλικά υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε διάφορα RAL και τα πιο ιδιαίτερα πλαστικά έρχονται συνήθως στο φυσικό τους χρώμα όπως ανθρακί ή διαφανές.

Βάρος(grams)

Το καθαρό βάρος του υλικού στο καρούλι. Θα βρείτε τα νήματα μας τόσο σε δείγματα των 50-100gr όσο και σε συσκευασίες των 300, 500, 1000, 2300 και 4500gr. Ανάλογα το υλικό ρωτήστε μας για το μήκος υλικού που έχει η κάθε συσκευασία.

Αντοχή στην κρούση

Η ανθεκτικότητα του κάθε νήματος στην κρούση σε κλίμακα ΜΕΤΡΙΑ έως ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ. Βασιζόμενοι στις μετρήσεις που κάνουμε στα νήματα μας και υπάρχουν αναλυτικά στο επίσημο σαιτ της εταιρείας www.neema3d.com .

Ελαστικότητα

Η δυνατότητα του νήματος να λυγίζει και να επανέρχεται στν φυσική του θέση. Εδώ έχουμε κλίμακα ΚΑΘΟΛΟΥ εώς ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ, με ενδιάμεση κατηγορία το ΜΕΤΡΙΑ όπου είναι νήματα που μπορούν να λυγίσουν λίγο χωρίς να σπάσουν έτσι ώστε να απορροφήσουν μια πίεση. 

Εμφάνιση - υφή

Η διαφοροποίηση της εμφάνισης του νήματος εκτός από το φυσικό πλαστικό αποτέλεσμα, σε διάφανο, matte, μέταλλο και ξύλο. Τα δύο τελευταία είναι πλαστικά με ρηνίσματα για να δώσουν την εμφάνιση και κάποιες ιδιότητες του ρηνίσματος.

Αντοχή σε χημικά 

Για ειδικές εφαρμογές έχουμε νήματα που αντέχουν σε χημικά και σε επαφή με κάυσιμα χωρίς να αλλοιωθούν. 

Αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες

Νήματα τα οποία αντέχουν σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 90c είτε αμέσως μετά την εκτύπωση είτε με την διαδικασία του annealing, με την οποία ως αποτέλεσμα  αυξάνουμε την θερμική αντοχή ενός αντικειμένου. Ένα τέτοιο νήμα είναι το PLA: EVO HP το HIGH POWER PLA μας!

Βαθμός Δυσκολίας Εκτύπωσης

Η δυσκολία εκτύπωσης ενός νήματος σε κλίμακα 1-5 αρχίζοντας από το 1 για τα πολύ εύκολα νήματα έως το 5 όπου είναι τα πολύ δύσκολα νήματα. Προτείνουμε για αρχάριους χρήστες νήματα 2ης και 3ης βαθμίδας και ανάλογα με τον εκτυπωτή και την εξειδίκευση του χρήστη προχωράμε και στις επόμενες βαθμίδες.

Ειδικό Βάρος

Το ειδικό βάρος του πλαστικού με διακύμανση ΕΛΑΦΡΥ όπως το ABS και PP, ΜΕΤΡΙΟ όπου βρίσκουμε τα περισσότερα νήματα  και ΒΑΡΥ όπου βρίσκουμε τα νήματα με ρηνίσματα μετάλλου.

Ειδικές ιδιότητες

Πλαστικά με φωσφορίζων απόχρωση στο σκοτάδι, υδατοδιαλυτά για υποστηλώματα και dual extrusion, UV ανθεκτικότητα για εξωτερικούς χώρους και χαμηλή απορροφητικότητα στο νερό.

 
Εταιρείες
 
3Dexpert.gr © 2024. All rights reserved. Designed & Developed with care by TotalWeb®
PayPal Eurobank Cards   
Comodo Secure Seal

Έλαβα ΓνώσηΣτον διαδικτυακό μας τόπο χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία.
Επιλογές cookies | Διαβάστε περισσότερα...