Σκέψου το, Σχεδίασε το, Εκτύπωσε το!

Aristotle Racing Team - 3d printed parts

Το 3dexpert ως χορηγός της ομάδας formula του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ART), βοήθησε στην κατασκευή μέρους του κινητήρα του μονοθέσιου! Μάθετε περισσότερα για την ομάδα ART και όλη την διαδικασία κατασκευής του εξαρτήματος!


Η αποστολή μας ήταν να βοηθήσουμε στην κατασκευή του πάνω τμήματος της εισαγωγής του κινητήρα. Η κατασκευή θα ήταν με ανθρακόνημα και το 3dexpert κλήθηκε να κατασκευάσει ένα καλούπι από υδατοδιαλυτό υλικό.  Το σχέδιο σαν γεωμετρία ήταν δύσκολο και σαν μέγεθος ήταν μεγαλύτερο από τους παραδοσιακούς εκτυπωτές. Γι'αυτό τον λόγο κόπηκε σε τρεία σημεία και με ειδικούς εσωτερικούς πίρους ενώθηκε μετά. Το υλικό κατασκευής είναι το PVA που έχει την ιδιότητα να διαλύεται στο νερό. Έτσι θα έμενε το ανθρακόνημα μόνο. Για να φτάσουμε εκεί όμως υπήρχαν πολλά βήματα, από τα οποία τα περισσότερα έγιναν από την ομάδα ART και τους ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία! Παρακάτω δείτε αναλυτικά τα βήματα:

Σχεδίαση - 3D PRINTING

Το σχέδιο ήταν δημιουργία της ομάδας ART του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όπως καταλαβαίνετε όταν σχεδιάζεις ένα εξάρτημα για κινητήρα formula, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις και προσομοιώσεις για να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα. Μετά ήταν η σειρά την 3d εκτύπωσης. Η εκτύπωση ήταν συνολικά 30 ώρες και υπήρχαν και διάφορα δοκιμαστικά για να δούμε την συμπεριφορά του PVA ώς υλικού καθώς σπάνια χρησιμοποιείται ως κύριο νήμα εκτύπωσης, αλλά συνήθως ως υποστύλωμα.                                             

Το αποτέλεσμα που βλέπετε ήταν όσο το δυνατόν πιο λείο για μέγιστο αποτέλεσμα στην μετέπειτα διαδικασία. Παραπάνω το βλέπετε ενωμένο με ειδική κόλλα μετά από τρίψιμο.

Προετοιμασία για το ανθρακόνημα

Περάστηκε με κερί για να να βελτιωθεί η ποιότητα της επιφάνειας και επιπλέον καθώς το κερί είναι αποκολλητικό, κάτι που θα είναι χρήσιμο μετά. Περάστηκε επίσης αποκολλητικό PVA και το καλούπι ήταν έτοιμο για το ανθρακόνημα.

Εισαγωγή ανθρακονήματος

Λόγω της δύσκολης γεωμετρίας του καλουπιού, το ανθρακόνημα τυλίχτηκε σε κομμάτια γύρω του με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργηθούν εξογκώματα σε συγκεκριμένα σημεία. Συνολικά 6 στρώσεις ανθρακονήματος περάστηκαν.

Σακούλα κενού

Το καλούπι στην συνέχεια μπήκε σε σακούλα κενού και έμεινε εκεί 2 ημέρες μέχρι που η κατασκευή ήταν έτοιμη!

Αφαίρεση του PVA και ολοκλήρωση

Στην συνέχεια το καλούπι με το ανθρακόνημα μπήκε σε δοχείο με νερό όπου έμεινε άλλες δύο ημέρες. Εκεί το PVA άρχισε να διαλύεται μέχρι που αφαιρέθηκε τελείως και έμεινε μόνο το τελικό ανθρακόνημα

Υλικό PVA

Το υλικό PVA ήταν της εταιρείας NEEMA3D και η εκτυπωτική του συμπεριφορά μετά τα πρώτα δύσκολα δοκιμαστικά ήταν άψογη!

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ:

3dΔωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 100€. Aποστολές από την επόμενη ημέρα!
Πληρωμή με Κάρτα, Paypal, Αντικαταβολή & Πληρωμή στο κατάστημα!
Ενδιαφέρεστε για μαζικές αγορές και τιμές χονδρικής; Είστε Fablab ή φοιτητές; Eπικοινωνήστε μαζί μας!
Έχετε κάποια ιδέα ή έτοιμο 3d σχέδιο; Ζητήστε μας άμεσα προσφορά!
3Dprinters - 3DScanners - Filaments © 2014 - 2021. All Rights Reserved. Developed by TotalWeb®
To top

Στον διαδικτυακό μας τόπο χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία  OK
Επιλογές cookies | Διαβάστε περισσότερα...