Σκέψου το, Σχεδίασε το, Εκτύπωσε το!

3d printer warping-Μάθετε tips!

Ένα θέμα που απασχολεί όλους όσους ασχολούνται με την 3d εκτύπωση είναι το warping και η αντιμετώπιση του. Για να βρείτε λύση υπάρχουν κάποιοι παράμετροι που μπορείτε να τροποποιήσετε και να λύσετε το πρόβλημα σας!


Μετά το πρώτο μας άρθρο και τις συνεχιζόμενες ερωτήσεις σας, αποφασίσαμε να γράψουμε ένα ακόμα πιο πλήρες οδηγό αντιμετώπισης με κάποια tips για να αντιμετωπίσετε το σφάλμα αυτό. Αρχικά θα πρέπει να μιλήσουμε για το ίδιο το πρόβλημα και να εξηγήσουμε τι είναι το warping. Ουσιαστικά μιλάμε για μια αποκόλληση από το πάτωμα εκτύπωσης μιας γωνίας του αντικειμένου μας με αποτέλεσμα την λάθος εκτύπωση του αντικειμένου και τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί η εκτύπωση εξαιτίας ολικής αποκόλλησης του από το πάτωμα.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως η παρουσίαση του φαινομένου αυτού εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες όπως: υλικό εκτύπωσης, ρυθμίσεις 3d εκτυπωτή, δυνατότητες του 3d εκτυπωτή και γεωμετρία του 3d μοντέλου. Πιο συγκεκριμένα σχετικά με τα υλικά εκτύπωσης παρατηρούμε διαφορετική συμπεριφορά ανάμεσα σε pla και abs. Το pla παρουσιάζει πολύ σπάνια το φαινόμενο του warping και με σωστές ρυθμίσεις μπορούμε να το εξαλείψουμε. Στο abs από την άλλη είναι πολύ πιο συνηθισμένο. Κάθε υλικό έχει τις δικές του ρυθμίσεις που αν τις ακολουθήσουμε θα πετύχουμε. 

Τι θα πρέπει να προσέξετε:

Το leveling του bed είτε είναι χειροκίνητο είτε αυτόματο θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι γίνεται σωστά. Σε ένα πάτωμα το οποίο δεν είναι καλά  leveled είναι πιο εύκολο να έχουμε αποκόλληση, καθώς οι πρώτες στρώσεις δεν θα προσκολλώνται με τον ίδιο τρόπο σε όλη την επιφάνεια εκτύπωσης. Σε κάποιο σημείο δηλαδή η κεφαλή εκτύπωσης θα είναι πιο μακριά απο το πάτωμα και απο εκεί μπορεί να ξεκινήσει το warping.

Στην κατηγορία του pla αν εκτυπώσετε με heated bed στους 50-60c, η εξάλειψη του warping και σε δύσκολα γεωμετρικά σχέδια είναι σχεδόν βέβαιη. Αν και πάλι έχετε πρόβλημα μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μαζί και κάποια ταινία όπως kapton tape ή αν έχετε γυάλινο πάτωμα να δοκιμάσετε σπρέι μαλλιών. Οι δύο αυτές λύσεις είναι πολύ-δοκιμασμένες και σίγουρες. Παρόλο αυτά το pla δεν θα πρέπει να σας δυσκολέψει γιατί σαν υλικό δεν παρουσιάζει συχνά το φαινόμενο αυτό. Στο abs από την άλλη θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε heated bed 100-120c υποχρεωτικά και επίσης η χρήση σπρέι μαλλιών ή ειδικής κόλας θα διασφάλιζε την εκτύπωση.

Αν δεν έχετε heated bed και θέλετε να εκτυπώσετε pla τότε η χρήση ταινιών θα βοηθήσει. Painters tape σε μη θερμαινόμενο πάτωμα και kapton tape σε θερμαινόμενο θα προτείναμε. Αυτές θα κρατήσουν το αντικείμενο στο πάτωμα εκτύπωσης εμποδίζοντας την αποκόλληση του.

Κάποιες εταιρείες filament παρουσιάζουν μεγαλύτερο πρόβλημα και κάποιες μηδενικό warping. Άρα η επιλογή του filament θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά. Ακόμη η αποθήκευση του είναι πολύ σημαντική. Ένα νήμα με υγρασία και εκτεθειμένο στον ήλιο δεν θα έχει καλή εκτυπωτική συμπεριφορά.

Υπάρχουν ρυθμίσεις οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν. Σημαντικό στην εξάλειψη του warping είναι το πρώτο layer. Εκεί θα πρέπει να χαμηλώσουμε την ταχύτητα εκτύπωσης έτσι ώστε να προσκολλήσει σωστά πάνω το πάτωμα εκτύπωσης. Με χαμηλή ταχύτητα δίνουμε χρόνο στο υλικό να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί. Ακόμη χρήσιμο είναι και το πάχος του πρώτου layer το οποίο ρυθμίζεται ως ποσοστό της βασικής ανάλυσης. Αν διαλέξουμε ένα ποσοστό 100-110% θα δούμε πως το πρώτο layer θα έχει περισσότερο υλικό με αποτέλεσμα να απλώνεται καλύτερα και να καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνεια.

Η χρήση brim ή raft θα μας βοηθήσει να θωρακίσουμε το πρώτο στρώμα περιμετρικά ή με ένα πέλμα υλικού από κάτω του έτσι ώστε να μην αποκολληθεί. Σε αντικείμενα με μεγάλη επιφάνεια προτείνουμε το brim και σε μικρά αντικείμενα ή σε αντικείμενα που έχουν επαφή με το πάτωμα εκτύπωσης σε μικρή επιφάνεια το raft.

Παράδειγμα brim

Παράδειγμα raft

Όπως θα έχετε παρατηρήσει το warping δεν εμφανίζεται σε όλα τα 3d μοντέλα. Πιο ευπαθή είναι μοντέλα με μεγάλες ευθείες και ορθές γωνίες. Αντικείμενα με πολυγωνικό ή κυκλικό κάτω μέρος δεν εμφανίζουν warping εύκολα. 

Όλα τα παραπάνω αν τα λάβουμε υπόψη μας και τα εφαρμόσουμε θα αντιμετωπίσουμε επιτυχώς το warping. Σε κάθε περίπτωση όμως η πιθανή αποτυχία δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει. Εξάλλου το 3d printing βασίζεται στον πειραματισμό και τις διαδοχικές δοκιμές. Εφόσον έχετε απορίες και θέλετε βοήθεια σε προβλήματα εκτύπωσης ρωτήστε μας και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε!

Loading comments...

3dΔωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 100€. Aποστολές από την επόμενη ημέρα!
Πληρωμή με Κάρτα, Paypal, Αντικαταβολή & Πληρωμή στο κατάστημα!
Ενδιαφέρεστε για μαζικές αγορές και τιμές χονδρικής; Είστε Fablab ή φοιτητές; Eπικοινωνήστε μαζί μας!
Έχετε κάποια ιδέα ή έτοιμο 3d σχέδιο; Ζητήστε μας άμεσα προσφορά!
3Dprinters - 3DScanners - Filaments © 2014 - 2024. All Rights Reserved. Developed by TotalWeb®
To top

Στον διαδικτυακό μας τόπο χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία  OK
Επιλογές cookies | Διαβάστε περισσότερα...