Σκέψου το, Σχεδίασε το, Εκτύπωσε το!

Γενικός οδηγός συντήρησης 3d printer

Η αγορά ενός 3d printer απαιτεί και ένα πρόγραμμα συντήρησης του μηχανήματος για την διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του. Σε αυτόν τον οδηγό θα αναφέρουμε τα σημαντικότερα βήματα συντήρησης ενός 3d εκτυπωτή.


Η διαδικασία της συντήρησης έχει πρωτίστως χαρακτήρα προληπτικό. Ο έλεγχος σημαντικών μερών του 3d εκτυπωτή σε τακτά χρονικά διαστήματα θα μας βοηθήσει να έχουμε ένα μηχάνημα που θα δουλεύει σωστά και οι εκτυπώσεις του θα είναι πετυχημένες! Ο περιοδικός έλεγχος περιλαμβάνει:

 

Καθαρισμός μεταλλικών και πλαστικών μερών 

Τα μέρη του εκτυπωτή θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά για να μην υπάρχει σκόνη σε αυτά. Η αποθήκευση του εκτυπωτή σε μέρος που δεν έχει ρεύμα αέρα και δεν είναι κοντά σε παράθυρο και πόρτα θα ήταν ιδανική. Το ίδιο ισχύει και κατά την διάρκεια της λειτουργίας του. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τα ρεύματα αέρα αλλά θα πρέπει πάντα όμως να εκτυπώνει σε μέρος που να αερίζεται επαρκώς. Το καθάρισμα μπορεί να γίνει με οινόπνευμα και σε σημεία που δεν θέλουμε το χαρτί να αφήσει υπολείμματα τότε μια βούρτσα θα ήταν χρήσιμη. Η παραμονή σκόνης στο μηχάνημα δημιουργεί πρόβλημα στην εκτύπωση επειδή πηγαίνει στο νήμα, στο bed, στους άξονες, στον extruder και hotend.

Έλεγχος ιμάντων

Οι ιμάντες θα πρέπει να ελέγχονται συχνά για πιθανές φθορές με τον χρόνο. Μετά απο πολλές εκτυπώσεις η αλλοίωση του ιμάντα είναι πιθανή. Τότε η έγκαιρη αντικατάσταση του θα προστατεύσει το μηχάνημα και τις εκτυπώσεις μας. Ακόμη οι ιμάντες θα πρέπει να είναι πάντα τεντωμένοι για να έχουμε σωστές εκτυπώσεις. Καθώς εκτυπώνουμε, η συνεχής κίνηση προκαλεί χαλάρωση στους ιμάντες και απαιτείται σφίξιμο τους.

Έλεγχος βιδών και λοιπών μεταλλικών μερών

Με τους κραδασμούς της εκτύπωσης οι βίδες σε μερικά σημεία καθώς και άλλα μέρη όπως τα stop των αξόνων θα πρέπει να ελέγχονται για το αν βρίσκονται στην σωστή θέση.

Έλεγχος leveling bed

Η σημαντικότητα του leveling αναφέρθηκε και σε άλλο άρθρο. Τώρα θα πρέπει να τονίσουμε πως το σωστό leveling εκτός από μια επιτυχημένη εκτύπωση μπορεί να μας διασφαλίσει και τη σωστή λειτουργία του μηχανήματος. Με αυτό τον τρόπο θα προστατεύσουμε το nozzle και την επιφάνεια εκτύπωσης από επαφή.

Έλεγχος και καθάρισμα nozzle

Μια συνηθισμένη διαδικασία μετά από αρκετές ώρες εκτυπώσεων και δοκιμές διαφορετικών υλικών. Τα παραπάνω μπορεί να οδηγήσουν σε μερικό ή ολικό μπλοκάρισμα του hotend. Αυτό θα φανεί στις εκτυπώσεις αν βλέπουμε κενές γραμμές στα σχέδια μας. Ακόμη όταν έχουμε μπλοκάρισμα ο extruder δεν μπορεί να σπρώξει υλικό με αποτέλεσμα να έχουμε χαμένα βήματα όπου ο extruder κάνει ένα χαρακτηριστικό click και το νήμα δεν κατεβαίνει με την ίδια ώθηση. Το λύσιμο και καθάρισμα του hotend είναι απαραίτητο σε αυτό το σημείο.

Έλεγχος κίνησης αξόνων και λίπανση τους

Η κίνηση στους άξονες θα πρέπει να γίνεται χωρίς δυσκολία έτσι ώστε να μην έχουμε κολλήματα στην εκτύπωση. Αυτό θα φανεί στις εκτυπώσεις αλλά μπορούμε να το ελέγξουμε και πριν απο αυτές. Η κίνηση στους άξονες x και y θα πρέπει να γίνεται με ευκολία και χαρακτηριστικά να κυλάνε  με την βαρύτητα. Δηλαδή αν γυρίσουμε τον εκτυπωτή έτσι ώστε το bed φυσιολογικά να κατέβει λόγω βαρύτητας, θα πρέπει να το κάνει ομαλά χωρίς να σταματήσει κάπου. Το ίδιο και για τον extruder αν κινείται στον άξονα x. Η κίνηση στον άξονα z δεν μπορεί να διαγνωστεί με αυτόν τον τρόπο. Για να προλάβουμε κολλήματα τέτοιου τύπου θα πρέπει να ελέγχουμε τους άξονες για υπολείμματα πλαστικού και σκόνης και θα πρέπει να φροντίζουμε να παραμένουν με λάδι πάνω τους. Τα περισσότερα μέρη του εκτυπωτή που κινούνται αυτολιπαίνονται, αλλά αν θέλετε να προσθέσετε κάποιο λιπαντικό μπορείτε να διαλέξετε λάδι ραπτομηχανής.

Συντήρηση bed

Στο βήμα αυτό είναι η αλλαγή του painters tape ή capton tape που χρησιμοποιούμε, όταν το βλέπουμε να φθείρεται. Ακόμη αν χρησιμοποιούμε γυαλί ή θερμαινόμενη επιφάνεια ο συχνός καθαρισμός τους από σκόνες και πλαστικό.

Αποθήκευση νημάτων και έλεγχος τους

Ειδική κατηγορία πρόληψης είναι η σωστή αποθήκευση των νημάτων. Τα filament θα πρέπει να αποθηκεύονται σε κουτιά όπου θα διασφαλίζεται η σωστή υγρασία και η απουσία σκόνης. Η παρουσία υγρασίας στο νήμα θα μας δημιουργήσει πρόβλημα στην εκτύπωση. Άρα θα πρέπει να αποφεύγουμε να τα αφήνουμε εκτός κουτιών.

Γενική παρακολούθηση εκτυπώσεων

Το πιο σημαντικό βήμα είναι και διαρκείας. Η παρακολούθηση των εκτυπώσεων και του ίδιου του μηχανήματος θα μας δώσει τα σημάδια που θέλουμε για να προλάβουμε μια βλάβη ή να λύσουμε ένα σφάλμα στην εκτύπωση. Ασυνήθιστοι ήχοι και σφάλματα στην εκτύπωση θα πρέπει να τα ψάξουμε για να δούμε τι τα προκαλεί και από εκεί να βρούμε το πρόβλημα.

Loading comments...

 

 

3dΔωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 100€. Aποστολές από την επόμενη ημέρα!
Πληρωμή με Κάρτα, Paypal, Αντικαταβολή & Πληρωμή στο κατάστημα!
Ενδιαφέρεστε για μαζικές αγορές και τιμές χονδρικής; Είστε Fablab ή φοιτητές; Eπικοινωνήστε μαζί μας!
Έχετε κάποια ιδέα ή έτοιμο 3d σχέδιο; Ζητήστε μας άμεσα προσφορά!
3Dprinters - 3DScanners - Filaments © 2014 - 2023. All Rights Reserved. Developed by TotalWeb®
To top

Στον διαδικτυακό μας τόπο χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία  OK
Επιλογές cookies | Διαβάστε περισσότερα...