Σκέψου το, Σχεδίασε το, Εκτύπωσε το!

Οδηγός Cura 3d software part1

Μετά από την δημιουργία του 3d file, η χρήση του προγράμματος διαχείρισης της εκτύπωσης έχει σειρά. Το cura είναι ένα open source πρόγραμμα το οποίο έχει δημιουργηθεί από την εταιρία ultimaker.


Το 3dexpert θα σας παρουσιάσει τις πολλές διαφορετικές επιλογές αυτού του πολύτιμου εργαλείου!

Μέσα από εικόνες του προγράμματος θα δούμε τις πολλές ρυθμίσεις που διαθέτει και πως μπορούν να αλλάξουν την εκτύπωση μας. Καταρχάς θα πρέπει να δούμε τι εργασίες εκτελεί:

  1. Δίνει τις βασικές παραμέτρους της 3d εκτύπωσης
  2. Κάνει slicing στο αντικείμενο, το χωρίζει σε στρώματα εκτύπωσης 
  3. Παρακολουθεί κατά την διαδικασία της εκτύπωσης την θερμοκρασία και άλλες βασικές παραμέτρους

Πιο συγκεκριμένα όπως βλέπουμε παραπάνω, η πρώτη σελίδα του cura περιέχει τις βασικές ρυθμίσεις:

Layer height: κυμαίνεται από 0,06-0,3mm τις περισσότερες φορές. Αντιπροσωπεύει το πάχος της κάθε στρώσης. Όσο πιο μικρό τόσο μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Επηρεάζει άμεσα τον χρόνο εκτύπωσης.

Shell thickness: Αντιπροσωπεύει των αριθμό περιμέτρων που θα κάνει το στόμιο κατα την εκτύπωση. Έχει άμεσα σχέση με το μέγεθος του στομίου καθώς είναι πολλαπλάσιο του. Δηλαδή με στόμιο 0,4mm μπορούμε να έχουμε shell 0,4 ή 0,6 ή 0,8 ή 1 κλπ Αν έχουμε μεγάλο αριθμό shell, πολλές περιμέτρους δηλαδή τότε το αντικείμενο έχει πολύ δυνατό περίβλημα. Επηρεάζει άμεσα τον χρόνο εκτύπωσης.

Fill bottom/top thickness: Αλλάζει το πάχος του κάτω επιπέδου του αντικειμένου και του ανώτερου επιπέδου. Όσο μεγαλύτερο τόσο πιο γερό αντικείμενο. Είναι πολλαπλάσιο του layer height και επηρεάζει τον χρόνο εκτύπωσης.

Fill density: Ποσοστό γεμίσματος του αντικειμένου. Ένα ποσοστό περίπου στο 20-30% είναι συνηθισμένο για γερά αντικείμενα. Μεγαλύτερο κάνει μικρή διαφορά στην αντοχή και αρκετή διαφορά στην κατανάλωση υλικού. Για αντικείμενα που απαιτούν αντοχή στον χρόνο  η λύση του 100% είναι μια σίγουρη επιλογή.

Print speed: Ταχύτητα εκτύπωσης. Ιδανική μεταξύ 40-60mm/s για ποιοτική εκτύπωση. Μεγαλύτερη ταχύτητα θα μειώσει ελάχιστα τον χρόνο εκτύπωσης αλλά θα επηρεάσει την τελική ποιότητα.

Printing temperature: Θερμοκρασία εκτύπωσης κυμαίνεται μεταξύ 180-250c ανάλογα το υλικό και τον κατασκευαστή. Μερικές φορές η αλλαγή 5c είναι αρκετή για να κάνει την διαφορά!

Τέλος συμπληρώνουμε το πάχος του νήματος που χρησιμοποιούμε(1.75 ή 3.00 mm) και το ποσοστό της ροής του υλικού. Αν παρατηρούμε ότι υπάρχει περισσότερο υλικό στο αντικείμενο με αποτέλεσμα να μας χαλάει το εξωτερικό περίβλημα τότε θα πρέπει να μειώσουμε την ροή. Αν αντίθετα σε επίπεδες επιφάνειες παρατηρούμε τρυπούλες τότε θα πρέπει να την αυξήσουμε. Το πάχος του νήματος καλό είναι να το μετράμε με ένα παχύμετρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς αποκλίσεις του 0,5-1mm μπορεί να υπάρχουν και θα βοηθήσει την εκτύπωση αν έχουμε το ακριβές νούμερο.

Τις κατηγορίες retraction, support και adhesion θα τις αναλύσουμε στα επόμενα parts. Στο part2 θα παρουσιάσουμε τις βασικές ρυθμίσεις του μηχανήματος που είναι η δεύτερη σελίδα του cura.

Loading comments...

 

3dΔωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 100€. Aποστολές από την επόμενη ημέρα!
Πληρωμή με Κάρτα, Paypal, Αντικαταβολή & Πληρωμή στο κατάστημα!
Ενδιαφέρεστε για μαζικές αγορές και τιμές χονδρικής; Είστε Fablab ή φοιτητές; Eπικοινωνήστε μαζί μας!
Έχετε κάποια ιδέα ή έτοιμο 3d σχέδιο; Ζητήστε μας άμεσα προσφορά!
3Dprinters - 3DScanners - Filaments © 2014 - 2023. All Rights Reserved. Developed by TotalWeb®
To top

Στον διαδικτυακό μας τόπο χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία  OK
Επιλογές cookies | Διαβάστε περισσότερα...