Σκέψου το, Σχεδίασε το, Εκτύπωσε το!

Οδηγός Cura 3d software part2

Στο δεύτερο μέρος θα δούμε τις advanced ρυθμίσεις του μηχανήματος μέσα απο το Cura. Είναι οι ρυθμίσεις που αλλάζουμε πιο σπάνια αλλά είναι εξίσου σημαντικές.


Nozzle size: Ρύθμιση μιας φοράς εκτος αν αλλάξουμε πάχος στομίου. Εδώ αναφέρουμε το πάχος του στομίου για να υπολογίσει το πρόγραμμα την ροή του υλικού.

Retraction: Πολύ σημαντική παράμετρος, για την οποία έχουμε κάνει ξεχωριστό άρθρο. Ελέγχει την ταχύτητα και την ποσότητα τραβήγματος του νήματος όταν το στόμιο περνάει σε μια περιοχή που δεν εκτυπώνει αλλά απλά μετακινείτε. Εκεί θα πρέπει να τραβήξει ο extruder πίσω το νήμα, μέχρι να φτάσει πάλι σε περιοχή που εκτυπώνει και να το αφήσει να συνεχίσει. Μια αποτελεσματική ταχύτητα είναι μεταξύ 40-55mm/s και η αντίστοιχη ποσότητα νήματος είναι 3-4.5mm. Παραπάνω θα τραβήξει πολύ υλικό και όταν το χρειαστεί τότε θα αφήσει κενό πάνω στο αντικείμενο. Λιγότερο θα αφήσει υπολήμματα σαν ιστούς ανάμεσα στα επίπεδα του αντικειμένου.

Initial layer thickness: Πάχος του πρώτου στρώματος που θα πατήσει πάνω στο bed. Σημαντικό το πάχος αυτό να είναι μεγαλύτερο από το πάχος των υπόλοιπων στρωμάτων καθώς βοηθάει να πατήσει καλύτερα και να στερεωθεί πάνω στο bed. Έτσι αν εκτυπώνουμε με 0,1mm το πρώτο layer θα πρέπει να είναι 0,2-0,3mm.

Initial layer line width: Ποσοστό γεμίσματος πρώτου layer. 

Travel speed: Ταχύτητα μετακίνησης από ένα σημείο που εκτυπώνει σε ένα άλλο. Ιδανική μεταξύ 80-140mm/s ανάλογα με τον εκτυπωτή 

Bottom layer speed: Η ταχύτητα εκτύπωσης του πρώτου  layer. Για να πατήσει καλά πάνω στο bed και για να προχωρήσει ομαλά η εκτύπωση βοηθάει αν γίνει αργά η εκτύπωση του πρώτου layer μεταξύ 15-20 mm/s

 

Η επόμενη σημαντική κατηγορία είναι οι expert ρυθμίσεις.

 

Σημαντικές από αυτήν την κατηγορία είναι το support και το adhesion με το brim και raft.

Support: Lines όπου σπάει πιο εύκολα  σε πολλά κομματάκια το support υλικό. Grid όπου βγαίνει ως ένα ενιαίο κομμάτι και σπάει πιο δύσκολα. Η γωνία όπου θα δημιουργείται το support, το γέμισμα του και η απόσταση του από το αντικείμενο ρυθμίζονται σε αυτην την ενότητα.

Adhesion: Τρόποι στήριξης του αντικειμένου στο bed. Brim περιμετρικές γραμμές γύρω από το πάτωμα του αντικειμένου. Εδώ μπορούμε να ρυθμίσουμε πόσες γραμμές θα είναι αυτές. Raft βάση στην οποία θα πατήσει πάνω το αντικείμενο. Εδώ μπορούμε να ρυθμίσουμε το πάχος του raft και πόσο θα είναι μεγαλύτερο από τη βάση του αντικειμένου.

Loading comments...

3dΔωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 100€. Aποστολές από την επόμενη ημέρα!
Πληρωμή με Κάρτα, Paypal, Αντικαταβολή & Πληρωμή στο κατάστημα!
Ενδιαφέρεστε για μαζικές αγορές και τιμές χονδρικής; Είστε Fablab ή φοιτητές; Eπικοινωνήστε μαζί μας!
Έχετε κάποια ιδέα ή έτοιμο 3d σχέδιο; Ζητήστε μας άμεσα προσφορά!
3Dprinters - 3DScanners - Filaments © 2014 - 2024. All Rights Reserved. Developed by TotalWeb®
To top

Στον διαδικτυακό μας τόπο χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία  OK
Επιλογές cookies | Διαβάστε περισσότερα...