Σκέψου το, Σχεδίασε το, Εκτύπωσε το!

Retraction και θερμοκρασία

Δύο σημαντικοί παράμετροι που πρέπει να ρυθμίσουμε για να έχουμε ποιοτικές εκτυπώσεις, είναι η θερμοκρασία εκτύπωσης και το retraction. Ανάλογα με το υλικό που χρησιμοποιούμε, υπάρχει ένα προτεινόμενο εύρος θερμοκρασιών όπου σε αυτές το υλικό εκτυπώνεται σωστά.


Αν διαλέξουμε χαμηλότερη θερμοκρασία από τις προτεινόμενες το πλαστικό δεν θα λιώσει καλά με αποτέλεσμα να μην εξέρχεται σωστά από το στόμιο και να μην σταθεροποιείται πάνω στο πάτωμα εκτύπωσης.Από την άλλη, αν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη τότε θα παρατηρήσουμε τα αντικείμενα μας να έχουν μια γυαλάδα. Με δοκιμές ανά 5c θα βρούμε την κατάλληλη θερμοκρασία για το υλικό που χρησιμοποιούμε. Μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι ίδιας κατηγορίας υλικού από διαφορετικό κατασκευαστή μπορεί να θέλει άλλες ρυθμίσεις. Γιαυτό καλό είναι να παραμένετε σ έναν κατασκευαστή για να αποφεύγετε συνεχείς αλλαγές ρυθμίσεων. Στην παραπάνω φωτογραφία μπορείτε να διακρίνετε τις αλλοιώσεις που έχει ο δεξιά πύργος εξαιτίας της θερμοκρασίας, σε αντίθεση με τον αριστερά πύργο. 

Η δεύτερη παράμετρος είναι το retraction. Με τον όρο αυτόν εννοούμε την κίνηση του extruder να τραβήξει το νήμα προς  τα πίσω. Αντί δηλαδή να το προωθήσει προς το στόμιο, να κάνει την αντίθετη κίνηση. Αυτό χρειάζεται όταν εκτυπώνουμε ένα αντικείμενο που έχει κενά. Δηλαδή όπως γίνεται η εκτύπωση ανά στρώμα το πρόγραμμα εκτύπωσης αντιλαμβάνεται το κενό στο σχέδιο, στέλνει εντολή στον extruder να τραβήξει το νήμα και μετά συνεχίζει κανονικά την προώθηση του νήματος. Στο πρόγραμμα εκτύπωσης μπορούμε να ρυθμίσουμε την ταχύτητα του retraction και την ποσότητα νήματος σε mm που θα τραβήξει. Στήν παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε λάθος χρήση του retraction. Το επιπλέον αυτό υλικό που είναι σαν ίνες αφαιρείται δύσκολα και τις περισσότερες φορές αφήνοντας σημάδι στο αντικείμενο.

Στον αριστερό πύργο μπορείτε να διακρίνετε την πόρτα με σωστό retraction, σε αντίθεση με τον πύργο στα δεξιά.

Για τους παραπάνω λόγους η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας και του retraction μπορεί να αλλάξει την ποιότητα εκτύπωσης του αντικειμένου μας.

Loading comments...

 

3dΔωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 100€. Aποστολές από την επόμενη ημέρα!
Πληρωμή με Κάρτα, Paypal, Αντικαταβολή & Πληρωμή στο κατάστημα!
Ενδιαφέρεστε για μαζικές αγορές και τιμές χονδρικής; Είστε Fablab ή φοιτητές; Eπικοινωνήστε μαζί μας!
Έχετε κάποια ιδέα ή έτοιμο 3d σχέδιο; Ζητήστε μας άμεσα προσφορά!
3Dprinters - 3DScanners - Filaments © 2014 - 2024. All Rights Reserved. Developed by TotalWeb®
To top

Στον διαδικτυακό μας τόπο χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία  OK
Επιλογές cookies | Διαβάστε περισσότερα...